Van oudsher hoort koffie en gebak al bij elkaar. Bij elk café en restaurant krijg je een koekje bij je kopje koffie. Thuis pak je ongetwijfeld een koekje of stukje taart bij je kopje koffie. En wanneer vrienden en/of familie op de koffie komen, maak je er een momentje van, haal je de zoete recepten uit de kast en staat er huisgemaakte taart klaar. Maar, let jij er eigenlijk op wat je bij de koffie serveert? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten bonen op de markt en hebben elk zo hun eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld nu zelfs framboos in koffie proeven. Een gebakje met witte chocolade zou hier heel goed bij passen. Hoe kom je er nu achter welke smaken er in de koffieboon zitten?
Smaken in koffie
Koffie kan door verschillende processen gaan, waardoor elke boon zijn eigen smaak ontwikkeld. Het land van herkomst, het plukken, het wassen, branden, verpakken en de zetmethode hebben allemaal invloed op de uiteindelijke smaak. Gelukkig zet de verkopende partij tegenwoordig welke smaken hij/zij proeft in de koffie. Er zijn bijvoorbeeld koffies met blauwe bes, amaretto en melk chocolade in de koffie. De smaken in koffie kunnen echter uit elkaar lopen van ontzettend kruidig tot extreem zoet. Soms moeilijk te herkennen, maar als je hier vaker op gaat letten, zul je zeker de verschillen proeven.
Hoe combineer je smaken?
Voor horeca is het ontzettend belangrijk om smaken te combineren. Smaken die goed bij elkaar passen zullen elkaar versterken en zorgen voor een smaakexplosie. Dit wordt vaak al toegepast in de keuken en wijnen, maar nog niet bij koffie. Ook in een restaurant wordt het dessert vaak besteld met een kopje koffie. Wanneer je altijd één soort koffie op de molen hebt, kun je je focussen op die smaken. Ga op zoek naar welke ingrediënten goed bij die smaken passen. Bijvoorbeeld: Een koffie met een aroma van kaneel, past ontzettend goed bij een dessert van appel.